Acest concurs a expirat în data de 2014-09-10. Vezi concursurile active aici.
Concurs de gatit: Arena Bucatarilor 2014

Organizatorul concursului de gătit “Arena Bucătarilor” este Selgros Cash&Carry.

Vor fi organizate patru etape (trei etape preliminare si o etapă finală) după cum urmează:

  • Etapa preliminară 1 : 19.05. – 30.05.2014 (online), in urma careia vor fi selectati 3 finalisti
  • Etapa preliminară 2 : 16.06. – 27.06.2014 (online), in urma careia vor fi selectati 3 finalisti
  • Etapa preliminară 3 : 14.07. – 25.07.2014 (online), in urma careia vor fi selectati 3 finalisti
  • Etapa 4 Finală : 10 septembrie 2014 (eveniment public la București), la care vor participa cei 9 finalisti selectati in cele 3 etape preliminare.

Primele trei etape vor avea loc conform mecanismului prezentat mai sus. Etapa finală LIVE se va organiza în cadrul unui eveniment public în București în data de 10 septembrie 2014.

La oricare din cele trei etape preliminare se pot inscrie numai bucătari profesioniști, care reprezintă si sunt confirmati de unități de gastronomie, clienți ai organizatorului. 

Înscrierile pentru etapele preliminare se fac astfel prin trimiterea formularului de inscriere completat și scanat prin e-mail la adresa arenabucatarilor@selgros.ro, predând formularul completat unui consilier Selgros sau prin completarea formularului online de pe www.selgros.ro.

La etapa finală, fiecare din cei nouă concurenți calificați se va prezenta în concurs impreuna cu maxim 1 coechipier. 

În etapele preliminare, concursul va consta în pregătirea unui singur fel de mâncare (fel principal), respectând tema și ingredientul principal anunțate de organizator pentru fiecare etapă. Concurenții își vor procura ingredientele necesare pe cont propriu, fara suportarea de catre organizator a acestor cheltuieli.

Înscrierile se vor putea face în următoarele perioade:

  • Pentru etapa preliminara 1 : 28.04. – 09.05.2014
  • Pentru etapa preliminară 2 : 26.05. – 06.06.2014
  • Pentru etapa preliminară 3: 23.06. – 04.07.2014

După înscriere concurenții vor aștepta validarea participării de către organizator. Concurenții a căror participare este validată vor primi un email de confirmare, la adresa furnizata in formularul de inscriere. 
Temele pentru rețete vor fi comunicate participanților validați prin e-mail, la adresele furnizate prin formularele de inscriere, astfel:

  • Tema pentru etapa preliminara 1: 13.05.2014
  • Tema pentru etapa preliminara 2: 10.06.2014
  • Tema pentru etapa preliminara 3: 08.07.2014 

Concurenții validați vor trimite urmatoarele materiale la adresa de e-mail arenabucatarilor@selgros.ro: 

  • O fotografie cu ingredientele folosite (rezoluție minim 2MB)
  • 3 fotografii din fazele intermediare de preparare (rezoluție minim 2MB)
  • O fotografie cu produsul finit montat pe farfurie pentru servire (rezoluție minim 2MB)
  • Listă scrisă cu ingredientele și cantitățile necesare, rețeta fiind calibrată profesional pentru 4 (patru) porții
  • Descrierea procesului tehnologic de preparare sau trucuri proprii folosite

Organizatorul va posta toate rețetele înscrise prin adresa de e-mail arenabucatarilor@selgros.ro in canalele proprii de comunicare online, împreună cu datele concurenților: nume, prenume, vârsta, unitatea reprezentată.
Fiecare concurent își asumă obligația de a deține acceptul restaurantului/hotelului/unității al cărui reprezentant este, pentru a concura în calitate de reprezentant al acestuia/acesteia și pentru ca organizatorul să folosească numele restaurantului/hotelului/unității în scopul promovării concursului. Orice pretenție decurgând din această obligație poate fi formulată numai impotriva concurentului, organizatorul fiind exonerat de orice răspundere față de restaurantul/hotelul/ unitatea gastronomică al cărui reprezentant este concurentul. 
Prin participarea la prezentul concurs, participanții își dau acordul ca organizatorul să utilizeze imaginile/fotografiile participante la concurs și să utilizeze numele restaurantului/hotelului/unității al cărui reprezentant este concurentul și imaginea persoanelor declarate câștigătoare în mod gratuit și fără niciun fel de pretenții materiale sau morale. 

Participarea în fiecare etapă va fi permisă după cum urmează:

  • Etapa 1- începând cu data de 19.05.2014, ora 00.00 până în data de 30.05.2014, ora 23.59
  • Etapa 2- începând cu data de 16.06.2014, ora 00.00 până în data de 27.06.2014, ora 23.59
  • Etapa 3- începând cu data de 14.07.2014, ora 00.00 până în data de 25.07.2014, ora 23.59

Din fiecare etapă preliminară, în urma jurizării, vor fi declarați calificați în etapa finală câte 3 (trei) concurenți. Jurizarea va dura 48 de ore de la momentul încheierii etapei de concurs. 
Desemnarea câștigătorilor celor trei etape preliminare se va face după după cum urmează:

  • Etapa 1 - în data de 03.06.2014, ora 12.00
  • Etapa 2 - în data de 01.07.2014, ora 12.00
  • Etapa 3 - în data de 29.07.2014, ora 12.00

Cei trei câștigători ai fiecărei etape preliminare vor fi afisati in pagina de facebook Selgros Romania, in sectiunea Arena Bucatarilor și le vor fi înmânate premiile câștigate prin intermediul consilierilor Relații Clienti ai magazinului Selgros de care aparțin.
Concurenții declarați câștigători la una din etape sunt calificați automat în finală și nu mai pot participa la următoarele etape preliminare. Concurenții care nu s-au calificat nu sunt înscriși automat în etapa urmatoare preliminară, ci vor fi notificati prin email asupra faptului că au posibilitatea de a se înscrie în cea de-a doua/ treia etapă.

La etapa finală vor participa nouă concurenți (cate trei concurenți calificați din fiecare etapă preliminară). Concurenții etapei finale vor prepara pe loc trei meniuri, alcatuite din antreu, fel principal şi desert, având la dispoziţie exclusiv ingredientele puse la dispoziţie de către organizator. Ingredientele (conţinut şi cantitaţi) vor fi comunicate concurenţilor cel mai târziu pe data de 03.09.2014. Lista ingredientelor şi cantităţile vor fi stabilite de către organizator împreună cu membrii juriului. Toţi concurenţii înscrişi vor prepara în mod obligatoriu câte 4 (patru) porţii din fiecare fel de mâncare stabilit mai sus, utilizând în mod obligatoriu toate ingredientele primite. Neprepararea unuia din feluri sau neutilizarea tuturor ingredientelor, duc la depunctarea concurenţilor. 
Numai la etapa finală, organizatorul pune la dispoziţia concurenţilor, în mod gratuit, cantităţile de ingrediente pentru cele patru porţii ce trebuie prezentate în concurs.
În perioada 05.08. – 23.08.2014, cei nouă finaliști trebuie să pună la dispoziția organizatorului, în format electronic, pentru broșura de prezentare a concursului, următoarele informații:

  • Un text de prezentare de maxim o jumătate de pagină A5 a restaurantului/hotelului/unității pe care o reprezintă
  • Două fotografii ale locației la o rezoluție de minim 2MB
  • O rețetă proprie cu lista ingredientelor și modul de preparare
  • O fotografie de rezoluție foarte bună a produsului finit prezentat în rețetă (minim 2 MB)

Concurenții care nu vor pune la dispoziția organizatorului informațiile de mai sus până la data de 23.08.2014 vor fi eliminați din concurs și înlocuiți cu următorul concurent în ordinea punctajului, luând în considerare toate etapele preliminare.
Etapa finală va fi organizată în cadrul unui eveniment public la București, în data de 10.09.2014 între orele 12.00 şi 17.00. Concurenţii vor trebui să fie prezenţi la locul concursului cel târziu la ora 11.30 pentru a primi aparatura si a pregati masa de lucru.
Organizatorul va pune la dispoziţia concurenţilor pe durata concursului câte un stand dotat cu câte două mese de lucru și aparatura de gătit necesară. 
Deasemenea, organizatorul va pune la dispoziţia concurenţilor, ingredientele necesare pregătirii preparatelor pentru concurs, în aceeaşi componenţă şi aceleaşi cantităţi pentru toţi concurenţii, în cantități necesare pentru patru porții din fiecare preparat.
Pentru utilizare în concurs, organizatorul dotează fiecare stand cu următoarea aparatură:

  • Mixer vertical cu accesorii, fără bol de amestec 2 buc
  • Plită cu inducţie 2 buc
  • Cuptor electric cu convecție 1 buc
  • Câte un set format din patru platouri, patru farfurii rotunde şi patru farfurii pătrate, pentru prezentarea preparatelor. 

Concurenţii trebuie să îşi asigure pe cont propriu (sa vina pregătiţi cu) celelalte ustensile necesare pregătirii şi prezentării preparatelor culinare, fara suportarea de catre organizator a acestor cheltuieli.
Aparatele şi ustensilele puse la dispozitie de organizator si folosite la etapa finală rămân proprietatea acestuia şi trebuie predate în bună stare la finalul competiţiei.
Toate preparatele culinare se vor pregăti pe loc, exclusiv din ingredientele puse la dispoziţie de către organizator. Nu este acceptată utilizarea altor ingrediente aduse de către concurent. În cazul în care concurenţii se prezintă în concurs cu preparate culinare care nu au fost preparate pe loc în cadrul concursului, acestea nu vor fi jurizate, iar folosirea altor ingrediente decât cele puse la dispoziţie de către organizator va duce la eliminarea din concurs a concurentului respectiv.
Organizatorul va asigura pentru concurenţii din oraşe îndepărtate de locul de desfăşurare a concursului, cazare pentru maxim 2 persoane/concurent, pentru maxim două nopţi, din 09.09. – 11.09.2014, după nevoi şi la cererea concurentului, la hotel de 2 sau 3 stele, în camere duble, cu mic dejun inclus. Concurentii care au nevoie de cazare vor trimite organizatorului o solicitare prin intermediul consilierului Relatii Clienți local, mentionand in mod obligatoriu numarul persoanelor ce vor fi cazate, pana cel mai tarziu in data de 04.09.2014. Pentru transportul la și de la locul desfăşurării concursului, pentru concurenţii din afara Bucureștiului, organizatorul va deconta combustibilul, la norma de 7,5 l/100 Km. Valoarea combustibilului va fi acordată sub formă de bonuri valorice pentru cumpărături în magazinele Selgros, valabile până la 31.10.2014.
După jurizare, preparatele culinare pot fi oferite spre degustare publicului. Este interzisă comercializarea acestora sau a oricăror altor produse sau preparate în cadrul concursului de către concurenţi.

Pentru etapele preliminare juriul va fi compus din trei persoane:

  1. Dl. Cezar Munteanu, Chef Rotisseurs du Bailliage de Roumanie, Senior Lecturer in Gastronomy, Președintele Juriului
  2. Dl. Adrian Hadean, Blogger culinar
  3. Dl. Adrian Pop, Maestru in Arta Culinara, Master Chef la Black Tulip Dej 

Pentru etapa finala, juriul va fi format din 5 persoane, respectiv cele mentionate anterior pentru etapele preliminare la care se adauga:

  1. Dl. Ioan Florescu, Maestru in Arta Culinara, Executive Chef Restaurant Belvedere Brasov
  2. Membru Juriu International: Maestru in Arta Culinara din Elvetia 

Juriul va lua în considerare în cadrul jurizării cel puţin următoarele aspecte:

  1. Etapele intermediare
    • Acuratețea și coerența rețetei, modul de prezentare a ingredientelor si al procesului de productie max. 20 puncte
    • Ingeniozitatea max 10 puncte
    • Aspectul produsului finit max. 30 puncte
  2. Etapa finală
    • IMPRESIA GENERALĂ 
      • a. Aspect max.10 puncte
      • b. Creativitate max.15 puncte
      • c. Prezentare pe farfurie max.10 puncte
    • II. RESPECTAREA PRACTICILOR DE LUCRU CURENTE max.15 puncte
    • III. ORGANIZAREA MESEI DE LUCRU max.10 puncte
    • IV. EFICIENȚĂ/ÎNDEMÂNARE max.10 puncte
    • V. PREZENTARE
      • a. Gust max.25 puncte
      • b. Armonie culoare si gust max. 5 puncte

Conform regulamentelor concursurilor internaționale de gastronomie, ierarhia va fi stabilita de media aritmetică a punctelor acordate de fiecare membru al juriului.
Concurentii accepta prin inscriere ca aprecierile juriului sunt personale si subiective, Organizatorul nefiind raspunzator pentru rezultatele concursului. Eventualele contestatii se vor adresa direct si exclusiv presedintelui juriului.

Premii:

  • Etapele intermediare: Cei trei bucatari concurenți declarați calificați în finală la fiecare etapă vor primi câte un cuțit de bucătar marca Solingen personalizat cu semnătura Chef Cezar Munteanu și câte un bon valoric de cumpărături în valoare de 1.000 lei inclusiv TVA. Bonurile valorice sunt valabile până la data de 30.09.2014 si vor fi ridicate de catre castigatori de la orice magazin Selgros. 
  • Etapa finală: Toţi cei nouă concurenţi vor primi diplome de participare, iar primii trei în ierarhia stabilită prin punctajele acordate de juriu vor primi diplome şi premii. Premiile vor consta în bonuri valorice de cumpărături valabile în magazinele Selgros, pana la data de 30.09.2014, astfel:
    • Locul I - 15.000 lei (7.500 pentru concurent și 7.500 pentru unitatea gastronomică pe care o reprezintă)
    • Locul II – 10.000 lei (5.000 pentru concurent și 5.000 pentru unitatea gastronomică pe care o reprezintă)
    • Locul III – 5.000 lei (2.500 pentru concurent și 2.500 pentru unitatea gastronomică pe care o reprezintă)

În plus vor mai fi acordate:

  • Premiul special Selgros: se stabilește de Chef Cezar împreună cu un reprezentant al organizatorului și constă în participarea la concursul Les CHEFS EN OR, PARIS, 17.11.2014, inclusiv antrenament personal în prealabil efectuat in condițiile stabilite ulterior de organizator. Costurile antrenamentului, participării, deplasării și cazării vor fi suportate de Selgros pentru câștigătorul premiului și un însoțitor.
  • Premiul publicului – va fi stabilit de către persoane din public alese prin intermediul campaniei facebook. Criteriile de punctare vor fi
    • aspectul preparatelor (max. 40 puncte)
    • gust (max. 60 puncte)